Voedingsallergie of voedingsintolerant?Wat is het verschil, wat zijn voorkomende klachten en wat kan ik eraan doen?

Voedingsallergie of voedingsintolerant?Wat is het verschil, wat zijn voorkomende klachten en wat kan ik eraan doen?

Allergie of intolerant? Wat is het verschil?

 Steeds meer mensen zijn allergisch of intolerant voor bepaalde voedingsstoffen, zonder dit vaak zelf te weten. Maar wat is nu het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

 

Allergie, ook wel een type 1 genoemd.

Deze is vaak wel te herkennen. Als we iets eten waar we niet tegen kunnen, dan komt er vaak binnen korte tijd een hevige reactie van het lichaam. Hierbij kan je denken aan (hevige) zwelling, jeuk, pijn, roodheid, misselijkheid, diarree, huiduitslag etc. Het immuunsysteem wordt geactiveerd en er ontstaat een ontstekingsreactie.

Intolerantie, ook wel een type 3 genoemd

Er is sprake van voedselintolerantie of sensitiviteit wanneer het lichaam niet goed reageert op een bepaalde stof, het kan het bijvoorbeeld niet goed verteren waardoor er stofwisselingsproblemen of andere klachten ontstaan. Een intolerantie is vaak moeilijk te herkennen, omdat een reactie pas na enkele uren of zelfs dagen na het innemen van een bepaald voedingsmiddel optreedt. Veel vage klachten, waaronder vermoeidheid, zijn te herleiden tot intoleranties voor voedingsmiddelen die we misschien wel dagelijks eten. Die intoleranties kunnen zich in de loop van de tijd ontwikkelen, bijvoorbeeld door een disbalans in de darmflora.

Heb je last van vage klachten en vermoeidheid, dan kan het dus goed zijn dat je last hebt van een intolerantie zonder dat je het zelf in de gaten hebt.

Maar waarom worden we daar moe van?

We hebben goed en slechte bacteriën in de darm. De goede bacteriën hechten zich aan de slijmlaag in de darmen en de darmvlokken. In de darmen wordt ook het immuunrespons beheerd. Als er een stof binnenkomt waarop men reageert, dan heeft dit op den duur negatieve gevolgen voor het slijmvlies in de darm, het raakt uitgeput met beschadiging tot gevolg. Hierdoor kunnen de goede bacteriën hun werk niet goed meer doen en nemen de slechte bacteriën de overhand. Het immuunsysteem wordt actief en er kunnen chronisch ontstekingen ontstaan. Hierbij komen cytokines vrij. Dit zijn moleculen waardoor we ons suf gaan voelen, pijn en vermoeidheid door ervaren. Door jarenlang te eten wat eigenlijk niet goed voor je is reageert het immuunsysteem dat uiteindelijk kan leiden tot een lekkende darm. Dit kost het lichaam energie waardoor we dus vermoeid raken. Maar omdat de darm met veel gebieden van het lichaam in contact staat, kan het ook klachten geven als:

Huidklachten, allergieën, gewrichtspijnen, angsten, stemmingswisselingen, hoofdpijn etc. maar het kan er ook voor zorgen dat het afvallen moeilijker gaat.

 

Neem bijvoorbeeld gluten.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze last hebben van een intolerantie. Neem bijvoorbeeld gluten. Mensen met coeliakie reageren heftig op gluten. Er ontstaat vaak een snelle hevige reactie, een allergie dus. Maar er zijn ook veel mensen die intolerant zijn voor gluten. Gluten is een eiwit in tarwe. Gluten bestaan uit verschillende eiwitcomponenten waaronder gliadines. Deze gliadines kunnen een auto-immuunreactie veroorzaken in het spijsverteringskanaal en kunnen zo de darmvlokken en darmslijmvlies beschadigen. Gluten (gliadines)zitten in brood, pasta, deegwaren en worden ook gebruikt als een bindmiddel in de voedingsindustrie waardoor het in veel producten te vinden is. Omdat een intolerantie vage klachten geeft en zich in de loop der tijd kunnen ontwikkelen, zijn ze soms moeilijk te achterhalen.

Hoe weet ik of een intolerantie de oorzaak is van mijn klachten?

De meest effectieve manier om te weten of intoleranties de oorzaak zijn van vermoeidheidsklachten is dit te laten testen. Via de (huis)arts kun je je laten testen op ‘traditionele’ voedselallergie, ook wel voedselallergie type I genoemd. Er wordt gekeken naar IgE- antilichamen. Bij een intolerantie wordt er gekeken naar IgG-antilichamen. Deze testen worden niet door de huisarts gedaan. Bij Health en Beauty lab hebben we wel de mogelijkheid om op verschillende intoleranties te testen. Er is een basic test waarbij op 90 voedingsmiddelen getest wordt en er is een uitgebreidere test waarbij op 270 voedingsmiddelen getest wordt. Hierbij krijg je een rapport met persoonlijke voedingsrichtlijnen en wordt je begeleid in het plan van aanpak.

             Wil je meer weten?

mail dan naar andrea@healthenbeautylabtilburg.nl of bel 06-11483379Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.