Worden we dik van vet of juist niet?

Worden we dik van vet of juist niet?

De zomer komt er weer aan. Dat betekent niet alleen beter weer, maar soms ook de pijnlijke confrontatie met de vetrolletjes die we gespaard hebben in de winter. Vlug maar weer een paar kilo ervan af. We gaan meer sporten, minder eten en we laten vooral de vetten weg, want daar worden we dik van?!  Maar klopt dat wel? Wordt ons lichaam blij van minder vet? Hoe het precies zit leggen we je graag uit.

Als we kijken naar vet denken we in eerste instantie aan het aantal calorieën vet heeft. Maar we staan te weinig stil bij de functie van vet. Vet is een goede energiebron (alleen moeten we het lichaam wel trainen om vet te verbranden) vet is nodig voor de vitamines A, D, E en K, deze zijn alleen vet oplosbaar, het heeft een beschermende functie, het houdt je celmembraan soepel waardoor de opname van voedingstoffen en afgifte van afvalstoffen beter verloopt, ze hebben invloed op hormonen, invloed op je hersenen/ geheugen/concentratie. Dit zijn nog maar enkele functies. Dus vet weglaten is niet zo’n goed idee. Alle vetzuren zijn belangrijk (behalve transvetten), maar waar het om gaat is dat je de goede vetten eet, ze in de juiste verhouding aanwezig zijn en op de juiste manier gebruikt worden.

Soorten vetten

We kennen verzadigd vet, enkelvoudig onverzadigd vet, meervoudig onverzadigd, transvetten. Het vet waar ons lichaam zeker niet blij van wordt zijn transvetten. Maar of vet nu verzadigd is of niet zegt nog niks over de gezondheid. Het gaat er om hoe we vetten gebruiken.

Transvetten zijn vetten die chemisch bewerkt zijn, ze zitten vaak verwerkt in chips, snoep, koek etc. Maar denk ook eens aan te boter die in de koelkast vloeibaar blijft, margarine, halvarine etc. Het lichaam weet niet goed wat het ermee moet en hier worden we dus dik van. Ze worden opgeslagen en werken ontstekingen in de hand, hebben invloed op o.a. cholesterol etc.

Verzadigd vet wordt vaak gezien als de veroorzaker van hart en vaatziekte, maar gezonde verzadigde vetten zijn net zo hard nodig als onverzadigde vetten. Gezonde verzadigde vetten zijn; roomboter, ghee, kokosolie. Ze zijn stabiel van structuur en zijn daardoor zeer geschikt om de verhitten. Kortom, bakken braden en frituren in verzadigd vet!

Onverzadigde vetten zijn de plantaardige oliën zoals o.a. olijfolie, visolie, notenolie. Ze hebben een dubbele binding (soms 1 dan is het enkelvoudig, soms meer dan is het meervoudig onverzadigd vet). Door de dubbele binding is onverzadigd vet minder stabiel en gevoelig voor oxidatie. Als vet gaat oxideren worden ze ongezond. De oxidatie gaat sneller door licht, warmte en zuurstof. Dus voor onverzadigde oliën geld; KOUD gebruiken, na openen in de koelkast bewaren en koop ze in een donkere glazen fles. Dus bakken en braden in olijfolie is niet zo gezond als dat je dacht misschien. Alleen als je kort en snel verhit, bij wokken bijvoorbeeld, kan je olijfolie gebruiken anders kan je dus beter roomboter gebruiken.

De familie omega;

De familie omega bestaat uit omega 3, omega 6 en omega 9. Omega 3 & 6 zijn meervoudig onverzadigd en omega 9 is enkelvoudig onverzadigd. We hebben ze allemaal nodig maar let op, wel in een bepaalde verhouding!

 Ze worden door het lichaam gebruikt in veel verschillende weefsels (zoals de hersenen, ogen, celwanden) en processen (zoals de hormonale cyclus of het functioneren van de hersenen)

Omega 3 vetzuren zijn bijv. Vis, schaal en schelpdieren, roomboter afkomstig van gras gevoerde dieren, noten en zaden en dieren die gras gevoerd zijn.

Omega 6 vetzuren zijn de meeste gele plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, halvarine en margarines, zonnebloempitten, bewerkte voedingsmiddelen

Omega 9 vetzuren zijn olijfolie, sesamolie, avocado’s

Als we kijken naar de ideale verhouding omega 3 en omega 6 is 1:2 tot 1:5. D.w.z. maximaal 5 x zoveel omega 6 als omega 3. Maar omdat omega 6, zonnebloemolie en andere goedkope oliën, vaak gebruikt wordt in bewerkte voeding, margarines, koek, chips, kant en klare producten etc. Gaat de verhouding al snel scheef naar 1:35! Daarnaast krijgen we vaak nog te weinig omega 3 binnen, dus dubbel op.

Een te hoog omega 6 is ontsteking bevorderend, terwijl omega 3 een ontsteking remmende functie heeft. Het ondersteund reparatie processen van de cellen, het verbetert de cel reactie op insuline en neurotransmitters, heeft een grote invloed op de hersenen. Dus niet geheel onbelangrijk dus!

Enkele symptomen van een omega 3 tekort zijn;

Nagels die snel afbreken

Haaruitval

Droog haar, Droge huid, Droge ogen

Pijnlijke menstruatie

Pijn in de borsten tijdens menstruatie

Slecht genezende wonden

Depressieve gevoelens

Watten in je hoofd

Concentratie/geheugen problemen

Later zullen we nog verder in gaan op de omega familie en hoe je het kan inzetten bij bijv. zwangerschap(wens), ADHA/ADD/Autisme, auto-immuunziektes etc.

 

Kortom, vetten hebben we dus nodig. Kies goede vetten en gebruik ze op de juiste manier, 

dan wordt je lichaam daar alleen maar blij van.

 

Vind je het nuttig voor jezelf om Visolie te gaan suppleren, let dan wel op en koop niet het eerste de beste goedkope visolie. Want ook hier is helaas veel rotzooi in omloop. Wil je advies, of wil je testen hoe jouw ratio is m.b.t. omega 3 & 6, heb je bepaalde klachten en wil je weten of goede vetzuren hier verbetering in kunnen brengen, laat het ons gerust weten.

 

Mail naar andrea@henbl.nl of bel 06-11483379.

In een vrijblijvend gesprek bespreken we de mogelijkheden naar een plan van aanpak.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.